Om precies te zijn: een rolstoelgeschikte oftewel miva-woning
Aangepast bouwen
Vanwege de progressieve lichamelijk handicap van een van de bewoners, zijn alle belangrijke woonfuncties op de begane grond gesitueerd. Er is ook veel Domotica toegepast, waaronder de elektrische bediening van zowel binnen- als buitendeuren. De hoofdslaapkamer en de naastgelegen badkamer kunnen later voorzien worden van één doorlopend plafond-til-lift systeem. De begane grond omvat: entree, hal met toilet en trap, woonkamer met keuken, bijkeuken/wasruimte, garage/rolstoelscooterberging, hoofdslaapkamer, badkamer en werkkamer. Op verdieping liggen twee logeerkamers en een badkamer.
Inpassing in het straatbeeld
De straat is een schoolvoorbeeld van “een straat met nog-net-vrijstaande Apeldoornse huisjes, vanaf begin 20e eeuw”. Daarom hebben we gekozen voor een compact tweelaags hoofdgebouw met kap, met daaromheen op bescheiden wijze de overige begane grondfuncties.
We hebben de woning ingepast in het straatbeeld, door (langformaat) grijsbruine bakstenen toe te passen met brede witgrijze voegen. Hiermee wordt van een afstand de “mistig grijsbruine tint” van de omgevende woningen doorgezet.
Moderne “vitrage”, gezeefdrukt glas
Door in plaats van vitrage en zonwering de privacy en de beperking van zoninstraling te regelen met geëmailleerd glas hebben we de woning “eigen” en eigentijds gemaakt. Het glas in de voor- en zijgevels is daartoe voorzien van een witblauwe foto-raster-print van wolkenluchten. Transparanter op kijkhoogte, wat dichter op de andere plekken en zeer dicht op de plekken met dichte panelen achter het glas.
Energie-opwekkende woning
Om voor zowel de woning als de elektrische auto alle stroom te kunnen opwekken, is voor een lessenaar-dak richting het zuiden gekozen. Dit ligt exact vol met PV panelen. Op de laagbouw staan bovendien twee zonnecollectoren die het warmwater verzorgen. De kelder herbergt de warmtepomp, met warmte-koude-opslag-in-de-bodem en het grote zonneboiler-vat
opdrachtgever: particulier
locatie: Elsweg Apeldoorn
projectarchitect: John van Dijk
projectteam: Jaap Roeleveld, Gerrit van de Werfhorst, Rutger van de Beek
oplevering: 2020
foto’s: Rob van Esch