MTB Architecten, is een voorloper in innovatieve houtbouwoplossingen. Met jarenlange ervaring en expertise in houtskeletbouw (HSB) en cross-laminated timber (CLT) realiseren wij duurzame, esthetische en efficiënte projecten en geven wij vorm aan de toekomst van architectuur.

Wat is Houtskeletbouw?

Houtskeletbouw (HSB) is een bouwmethode waarbij een structuur wordt opgebouwd uit houten balken en stijlen. Dit skelet wordt vervolgens opgevuld met isolatiemateriaal en afgewerkt met beplating of metselwerk. HSB is niet alleen snel en efficiënt te bouwen, maar ook flexibel in ontwerp en uiterst duurzaam. Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, wat bijdraagt aan het eenvoudig realiseren van een zeer energiezuinig gebouw.

MTB Architecten heeft al vele succesvolle HSB-projecten voltooid. Een voorbeeld hiervan zijn de 31 door MTB Architecten ontworpen woonboten met hun houtskeletbouw opbouw. Waaronder de 8 waterwoningen in het project Schoonschip, de meest duurzame waterwijk ter wereld. En de 23 tijdelijke en verplaatsbare sociale woningbouw eenkamerwoningen in Apeldoorn.

Wat is Cross-Laminated Timber (CLT)?

Cross-laminated timber (CLT) is een geavanceerd bouwmateriaal dat bestaat uit kruislings verlijmde lagen hout. Deze lagen vormen massieve panelen die gebruikt kunnen worden voor wanden, vloeren en daken. CLT combineert de sterkte van beton met de duurzaamheid en flexibiliteit van hout. Het is licht van gewicht en kan grote overspanningen aan, wat architectonische vrijheid biedt.

Een geheel in CLT zichtwerk gebouwde woning is de particuliere vrijstaande woning in Leersum. Zowel de binnenwanden als de plafonds en de binnenzijde van het dak zijn in ge-whitewash-t CLT gemaakt. We passen CLT ook wel toe in combinatie met houtskeletbouw, om degelijkheid, constructieve eigenschappen en economische aantrekkelijke bouw te bundelen.

Een voorbeeld hiervan is het dagbestedingsgebouw voor zorginstelling Kentalis in Sint-Michielsgestel. Het is niet alleen supersnel gerealiseerd, maar benadrukt ook onze toewijding aan milieuvriendelijke bouwmethoden en biedt een inspirerende werkomgeving met een warme, natuurlijke uitstraling.

Duurzaamheid en Milieuvoordelen

Houtbouw is een duurzame keuze die bijdraagt aan de reductie van de CO2-voetafdruk en beperking van de stikstofuitstoot. Hout slaat koolstof op gedurende zijn levensduur en is volledig recyclebaar. Zowel HSB als CLT zijn materialen die efficiënt worden geproduceerd en weinig afval genereren. Bovendien vereist de productie en verwerking van hout veel minder energie dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal.

Bij MTB Architecten zetten we ons in voor milieubewuste bouwpraktijken. Onze projecten zijn ontworpen met oog voor de natuur, waarbij we streven naar een minimale impact op het milieu.

Innovatie en toekomstvisie

MTB Architecten blijft innoveren met houtbouw, waarbij we voortdurend op zoek zijn naar nieuwe technieken en materialen om onze projecten nog duurzamer en efficiënter te maken. Wij geloven dat houtbouw de toekomst heeft, en we zijn vastbesloten om voorop te blijven lopen in deze revolutionaire bouwmethode.

Met hout bouwen wij niet alleen aan de gebouwen van vandaag, maar ook aan een duurzame toekomst voor morgen.

Waarom houtbouw in Nederland zo interessant is

Houtbouw biedt tal van voordelen die het bijzonder aantrekkelijk maken voor de Nederlandse bouwsector.

CO2-uitstoot. Een belangrijk aspect is de duurzaamheid. Hout is een hernieuwbare grondstof die, mits verantwoord beheerd, onuitputtelijk is. Nederland heeft als doel om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, en houtbouw kan hier een significante bijdrage aan leveren. Hout slaat de koolstof op die bomen tijdens de groei uit de atmosfeer absorberen, en heeft dus een zogeheten negatieve CO2 uitstoot, wat bijdraagt aan het bestrijden van klimaatverandering.

Stikstofuitstoot. Nederland kampt met een ernstig stikstofprobleem, wat zeer negatieve gevolgen heeft voor de natuur en de volksgezondheid. De bouwsector draagt aanzienlijk bij aan de uitstoot van stikstof door het gebruik van zware machines en de productie van traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Houtbouw biedt hier een duurzaam alternatief. De productie en verwerking van hout vergen veel minder energie, wat resulteert in aanzienlijk lagere stikstofuitstoot. Bovendien zijn houtbouwprojecten op locatie zeer snel en eenvoudig op te bouwen, waardoor de stikstofuitstoot nabij kwetsbare natuurgebieden (aangetoond in Aerius-stikstofberekeningen) zeer beperkt blijft. Door te kiezen voor houtbouw, kan MTB Architecten bijdragen aan de vermindering van stikstofuitstoot en daarmee tegelijk bouwen mogelijk maken en de kwetsbare Nederlandse natuur beschermen.

Biobased bouwen. Houtbouw sluit naadloos aan bij de principes van bio-based bouwen, waarbij natuurlijke materialen worden gebruikt om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Door te kiezen voor hout, een hernieuwbare grondstof, dragen we bij aan een circulaire bouweconomie. Dit bevordert duurzame bouwpraktijken en helpt ons een stap dichter bij volledig circulair bouwen.

Snelle bouw, weinig overlast, weinig bouwvakkers. Omdat houtbouwcomponenten geprefabriceerd worden, kunnen ze snel en efficiënt op de bouwplaats worden gemonteerd. Dit vergt veel minder bouwvakkers op de bouw. Het resulteert ook in supersnelle bouw met minimale overlast voor de omgeving, wat bouwen op moeilijke locaties veel eenvoudiger maakt.

Ook zijn houtbouwprojecten vaak lichter in gewicht dan traditionele bouwmethoden, wat funderingskosten scheelt

Biophilic Design. Houtbouw past perfect in de trend van biophilic design, een ontwerpfilosofie die de verbinding tussen mens en natuur centraal stelt. Houten gebouwen creëren een warme, natuurlijke en gezonde leefomgeving die het welzijn van de bewoners bevordert. De natuurlijke isolerende eigenschappen van hout zorgen voor een prettig binnenklimaat, lagere energiekosten en een hoge woonkwaliteit.

Traditie en innovatie. Nederland kent een rijke traditie van houtbouw, van de historische Zaanse houten huizen, via de Finse scholen en Oostenrijkse woningen, die we als Wiedergutmachung ontvingen in de wederopbouw na de tweede Wereldoorlog, tot moderne architectonische experimenten met eenvoudig demonteerbare en herbruikbare houten modules op de laatste Floriade. Deze traditie voortzetten met innovatieve technieken in HSB en CLT, biedt een unieke kans om duurzaam, efficiënt en esthetisch verantwoord te bouwen.

MTB Architecten ziet houtbouw als een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Door te kiezen voor houtbouw dragen we bij aan de circulaire economie, stimuleren we innovatie in de bouwsector en creëren we prachtige, duurzame gebouwen die klaar zijn voor de toekomst.

WONINGBOUW

CPO waterwoningen schoonschip, meest duurzame wijk van Europa

De beroemde eerste energieneutrale woonwijk van Europa van stedenbouwkundige Ashok Bhalotra. Door een combinatie van PV-panelen en windmolens. Het vele oppervlaktewater, dat een belangrijke bijdrage levert aan de woonkwaliteit, vormt een buffer voor de waterhuishouding in deze polder.

Recreatiewoningen Wenum

Een voorbeeldig project, energieneutraal dankzij de doordachte combinatie van zonnepanelen, warmtepomp en luchtverwarming. Dat laatste omdat snel opwarmen ideaal is voor een recreatiewoning.

PARTICULIERE WONINGEN

Zongericht ontworpen, met circulaire materialen en energieneutraal dankzij isolatie, warmtepomp, balansventilatie en zonnepanelen.

Energieneutrale woning aAmersfoort Concept

Energieleverende woning, geheel zongericht ontworpen. Met zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, douche-WTW, balansventilatie-WTW, groendak, wadi en natuurlijke tuin met gebiedseigen planten.

Schuurwoning buitengebied Raalte

Destijds al een van de eerste woningen waarbij duurzaamheid naast energiezuinigheid ook over circulariteit gaat. Met gemodificeerd houten dak- en gevelbekleding en een constructie in een combinatie van staal en houtbouw.

CPO waterwoningen schoonschip, meest duurzame wijk van Europa

Een collectief particulier opdrachtgeverschap-project voor de meest duurzame waterwoningen wijk van Europa. Met ondermeer warmtepompen met warmtewisselaars in de bodem van waterwoning-bak en douches met volledige water-recirculatie.

Vrijstaand Passiefhuis

Eerste prijswinnaar in ideeënprijsvraag voor duurzaam bouwen. Energieneutraal en geheel circulair. Te bouwen met gebiedseigen materialen. Zongericht ontworpen. Alle duurzaamheidsaspecten, gedefinieerd door de One Planet organisatie, zijn meegewogen en hebben een plek gekregen.

SCHOLENBOUW

Multifunctioneel leerwerkcentrum Hoenderloo

De bosachtige omgeving in de buurt van Hoenderloo is een multifunctioneel leerwerk centrum verrezen. In het gebouw ligt de nadruk op praktijkgericht onderwijs. De binnenpuien van deze ruimten zijn van glas waardoor voor de leerlingen vanuit de centrale hal een marktplaats van leeractiviteiten ontstaat.

Optopping PCBO De gong

De uitbreiding van deze basisschool met een verdieping is aangegrepen om ook de bestaande gevels te verduurzamen. De nieuwe zuid-gerichte lessenaarsdaken zijn volgelegd met zonnepanelen om de school zo energiezuinig mogelijk te maken.

Een zeer energiezuinige school door balansventilatie per lokaal, een warmtepomp en een dak vol zonnepanelen. Houtskeletbouw gevels en een staalframe combineren recyclebaarheid/circulariteit met flexibiliteit.

UTILITEITSBOUW

Verbouwing ABN AMRO Winterswijk

Sinds jaar en dag de meest duurzame bank. Alle projecten, niet alleen de nieuwbouwen maar ook de verbouwen en herinrichtingen van bestaande panden, moet aantoonbaar aan de hoogste duurzaamheidseisen voldoen. Alle projecten worden dan ook afgesloten met een BREEAM-certificering. Wij zijn een van de preferred suppliers die met hen hiervoor zorg dragen.

Rabobank Raalte

Destijds de meest duurzame Rabobank van Nederland. Door warmte-koude-opslag-in-de-bodem, prismatisch glas in de bovenlichten, buitenzonwering, kantelbare zonweringslamellen bij de dakopbouw en daklichten, atria voor daglicht tot in de bankhal, zonnepanelen op het dak, een klimaatplafond voor verwarming en koeling, modulaire verplaatsbare binnenwanden en uitwisselbare keramische gevelpanelen, met recyclebare materialen zoals Interface vloerbedekking en hout-aluminium-combinatie puien.

Kantoorgebouw met een zonneatrium met een groenwand en een warmte-koude-opslag warmtepomp. Energieneutraal dankzij zonnepanelen op alle daken.

Binnenkort wordt energie-label C voor kantoren verplicht. De renovatie van dit kantoor is benut om het van label F naar label A te brengen. Door onder meer isolatiemaatregelen, balansventilatie, een warmtepomp en zonnepanelen.