Bijgebouwen bij woonboerderij

De setting
Het dorp Hoog-Soeren is een beschermd dorpsgezicht waar Apeldoorn, vanwege de gaafheid, heel zuinig op is. Het door onze opdrachtgever aangeschafte woonboerderijtje uit 1824, is zowel van buiten als van binnen nog heel gaaf. Hoewel het niet groot is, besloten de opdrachtgevers daarom toch, om het monument niet uit te breiden. In plaats daarvan hebben we het buiten-leven veraangenaamd.

Het ontwerp
De veranda levert een beschutte plek  waar je bij hoge (zomer)zon schaduw hebt en bij lage (winter)zon juist lekker in de zon zit en waar de tuinmeubels droog kunnen blijven staan. De iets doorlatende lattengevel zorgt voor een betere beschutting tegen wind dan een geheel dichte zijde zou doen. En tegen het huis ontstaat een plek om droog je laarzen uit te doen en buiten te laten staan.
De schuur vervangt een lelijk exemplaar verderop in de tuin, dat het uitzicht verstoorde. Aan de niet-wind (en regen) zijde hebben we een houtopslag geïntegreerd.
Als onderhoudsvrije materialisatie hebben we gekozen voor vergrijzende (thermisch verduurzaamde) houten latten en Cortenstalen beplating. Eigentijds, maar zich ook voegend in de kleuren van de omringende natuur.

Technisch
De constructie van de veranda en de schuur bestaan beide uit een Houtskeletbouw frame. Omdat de schuur gedeeltelijk onder de kroonprojectie van een grote beuk staat, konden we daar niet de grond in. De schuur “zweeft” dan ook juist boven de grond en steunt slechts op drie van de vier hoeken op een poer in de grond.

opdrachtgever: particulier

locatie: Hoog Soeren Apeldoorn

projectarchitect: John van Dijk

projectteam: Jaap Roeleveld, Rutger van de Beek

oplevering: 2018