Hogeschool Rotterdam

Opgave

Voor de Hogeschool Rotterdam hebben wij een ontwerp gemaakt voor het transformeren van werkplaatsen tot een hightech technopark.

Karakteristiek

Tussen diverse bebouwingen liggen de voormalige werkplaatsen van de HTS. Deze ruimte heeft een hoogte van 5,5 meter en wordt afgedekt door sheddaken dat zorgt voor een mooi egale verlichting vanuit het Noorden, dus zonder zoninstraling.

Concept

Doordat de Hogeschool Rotterdam teruggaat naar zes locaties is er behoefte aan uitbreiding. De Hogeschool heeft daarom een leegstaande kantoortoren aan de Rochussenstraat aangehuurd. Deze toren grenst aan de achterzijde van het technopark. Met ons ontwerp maken wij een nieuwe verbinding tussen de toren aan de Rochussenstraat en de mediatheek en kantine en daarmee een verbinding met de overige gebouwen. Deze verbinding loopt door het technopark en heeft aan weerszijden werkruimten.

 

Materialisering

De verbindingsgang wordt van de werkruimten afgescheiden door grote glazen puien die over de volledige hoogte doorlopen. De gang krijgt een open roosterplafond zodat er akoestische materialen zijn aan te brengen en verlichting kan worden opgenomen. Aan de binnenzijde hangen aangelichte kaders waar de producten van activiteiten uit de werkruimten tentoongesteld kunnen worden.

Flexibiliteit

Er is niets zo veranderlijk als het onderwijs. De puien zijn zo ontworpen dat er op twee plekken oer stramien op een later moment een deur is toe te voegen of een bestaande deur weggehaald kan worden. Hierdoor kan de indeling van het technopark continu aangepast worden. 

opdrachtgever:
Hogeschool Rotterdam
locatie:
Museumpark 40
 
Rotterdam
architect: 
oplevering:
2015