Rabobank Raalte

Projectpagina:  Rabobank

Het Ontwerp

Het uitgangspunt van het ontwerp voor de Rabobank in Raalte was om met de ter beschikking gestelde middelen een zo ambitieus mogelijke milieudoelstelling te halen. Bij de oplevering en in gebruikname van het gebouw in 2003 was het de meest energiezuinige Rabobank in Nederland.

De grootste exploitatie last voor een kantoor is het verwarmen/koelen en het verlichten van het gebouw. De beperking van het energieverbruik is een belangrijke exploitatiegerichte ontwerpmaatregel geweest bij het ontwerpen van dit kantoorgebouw.

Concrete maatregelen die toegepast zijn in het interieur ten behoeve van een maximale flexibiliteit zijn: eenvoudig vervangbare tapijttegels, lichte metalstud wanden, verplaatsbare elektra zuilen en een demontabel rasterplafond. Een belangrijke rol bij het ontwerp van het flexibele interieur heeft de keuze van het type W- en E-installaties gespeeld. Er is gekozen voor systemen die in compartimenten onafhankelijk van elkaar kunnen werken, maar indien noodzakelijk ook als geschakelde eenheden voor grotere ruimten kunnen functioneren.

opdrachtgever:
bestuur Rabobank Salland
locatie:
Domineeskamp 1
 
Raalte
oplevering:
2002