Woonhuis Kennemerland

In Kennemerland ten westen van Haarlem, heeft MTB architecten een voormalig koetshuis verbouwd tot comfortabele villa. Het eind 19de eeuw gebouwde koetshuis was al vele malen verbouwd en veranderd en dit was de indeling niet ten goede gekomen. Vanaf de eerste oriënterende bezoeken met de makelaar werden de mogelijkheden echter gezien en is de uitdaging aangenomen.

De oude trap was in het verleden gedraaid wat met name de begane grond erg onpraktisch maakte. Door een nieuwe trap te situeren recht achter de entree is een riant welkom gecreëerd.

De monumentale trap is aan de buitenzijde wit gestukt en heeft eikenhouten treden. De trap eindigt vlak boven de tegelvloer van de centraal gesitueerde hal. Twee nieuwe dakramen aan de achterzijde boven de trap zorgen voor veel daglicht in het hart van dit huis.

De trap organiseert de twee verdiepingen op een vanzelfsprekende manier. Op de eerste verdieping is nu plaats voor 4 slaapkamers en 2 badkamers. Op de begane grond is een gastenbadkamer en een logeerkamer gecreëerd. De woonkamer aan de voorzijde wordt verbonden door een ‘en-suite-verbinding’ met de televisiekamer. Hiernaast zijn de studeerkamer en de speelkamer gesitueerd.

De ruime woonkeuken aan de achterzijde is bereikbaar via de centrale hal of via de achteringang in aangrenzende bijkeuken. De kastenwand in het kookgedeelte geeft ruimte aan verscheidene keukenapparaten en is zo vormgegeven dat het geheel op lijkt te gaan in de wand. Overal waar een apparaat achter zit en voor de deur naar de wijnkelder zitten zogenaamd ‘paneeldeurtjes’ die zorgen voor een klassieke touch.

De materialisering en kleurkeuzes zijn op de begane grond min of meer klassiek gehouden, wel in moderne uitvoering maar rustig en zorgvuldig vormgegeven. Hier zijn ook de klassieke paneeldeuren hergebruikt en zijn nieuwe kozijn gedetailleerd conform de bestaande kozijnen.

Op de vernieuwde verdieping zijn is sprake van een meer uitgesproken moderne benadering. Wel is er hier bewust voor gekozen om de oude kapspanten in het zicht te laten en in een donkere contrasterende kleur te beitsen. Hiermee refereert het op een speelse manier aan het licht agrarische karakter van het verleden.

opdrachtgever:
Particulier
locatie
Kennemerland