Nieuwbouw congrescentrum Remeha te Apeldoorn

Interieurpagina: Remeha

Prijsvraag

Remeha is een grote producent van verwarmingsketels. Op het terrein staat een bont ensemble van gebouwen. Ieder gebouw heeft zijn eigen vergaderruimten. Door middel van een prijsvraag is gezocht naar ideeën om een centraal congrescentrum te maken en de gebouwen met elkaar te verbinden. MTB architecten heeft deze prijsvraag gewonnen.

Concept

In het ontwerp is gekozen om alle gebouwdelen met elkaar te verbinden door middel van één semi-transparant volume.  De entrees zijn uitgevoerd in volledig transparant glas. Het semi-transparante materiaal, de staalkolommen en de gietvloer geven samen een industriële uitstraling. Wij hebben besloten de ruimte twee keer zo hoog te maken als gevraagd,  waardoor het programma er min of meer als meubelstuk in geplaatst kan worden.  Dit zorgt voor een mooie verbinding tussen de gebouwen, een ruimtelijk effect bij binnenkomst dat past bij de uitstraling van  bedrijf van deze omvang.

Flexibiliteit

Door de invulling van het interieur los te koppelen van de draagconstructie ontstaan extra mogelijkheden. De congreszaal in de houten doos in het midden van de hal is op diverse manieren in te delen met schuifwanden en heeft 6 toegangen waardoor heel verschillend gebruik mogelijk is. Door de extra hoogte van de hal ontstaan er ook ruimten op de doos die gebruikt kunnen worden als informele overlegplekken of presentatieruimten.

Duurzaamheid

Het congrescentrum zorgt ervoor dat de kantoren, het Technicum en het Ontwikkelingsgebouw met elkaar worden verbonden waardoor alle bebouwing een stuk compacter wordt. Los van diverse duurzaamheidsmaatregelen op materiaal en technisch gebied, is juist de inpassing en de lay-out de belangrijkste duurzaamheidsmaatregel.

Materialisering

De buitenzijde bestaat uit semi-transparante beplating die zorgt voor een egaal verlichtingsniveau binnen en een relatie legt met de spare parts hal verder op het terrein. De entrees zijn van helder glas met strak witte aluminium kaders. In het interieur wordt gebruik gemaakt van  hout in een open bekledingssysteem vanwege zijn akoestische eigenschappen.

opdrachtgever:
Remeha Apeldoorn
locatie:
Marchantstraat 55
 
Apeldoorn
architect: 
oplevering:
2012