Passanten-havengebouw aan de IJssel

Recht tegenover de monumentale Dijkpoort, de middeleeuwse toegang tot het stadje Hattem, ligt een, in de uiterwaarden uitgegraven, passantenhaven voor de pleziervaart. Het havengebouw daarvoor herbergt een kantoor en een gereedschappenberging voor de havenmeester en toiletten, douches en wasapparaten voor de passanten. Vanwege “Ruimte voor de rivier” moest het gebouw, ondanks de gevoeligheid van de plek, op de hoogte van de dijk en de weg komen.

We hebben het een heel slanke vorm gegeven en aan de wandelroute van de passantenhaven naar het stadje gelegd. Het begeleid de zichtlijn op de monumentale Dijkpoort. De taps toelopende uiteinden versterken de slankheid van het gebouw. De afgeronde vormen, de lichte kleur en het panoramische kantoorvenster verbinden het gebouw met de sfeer van de plezierjachten in de haven onderaan de dijk.

opdrachtgever:
Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV)
locatie:
IJssel
 
Hattem
architect: 
 
oplevering:
1999