Woonvilla te Barneveld

 De opgave

In het oude uitvalslint van Barneveld naar Amersfoort kwam een flinke kavel beschikbaar. De opdrachtgever wilde daarop een eigentijdse maar klassieke woning realiseren. Door een combinatie van enerzijds een klassieke opzet met klassieke massa-elementen en anderzijds strak moderne materialisatie en detaillering hebben we deze wens ingevuld.

 

 De situering

Het pand van twee lagen met kap paste uitstekend op de zeer diepe kavel en was ook toegelaten binnen het vigerende bestemmingsplan. De buurpanden hadden echter een veel bescheidener silhouet. Vandaar dat gekozen is voor een wat kleinere voorbeuk die de entree bevat, en een terugligging van de hoofdmassa. Hierdoor valt de skyline van de woning niet uit de toon in het straatbeeld. De L-vormige plattegrond geeft de gelegenheid om optimaal van de avondzon te genieten.

De architectuur

Een langformaat baksteen in crème-grijs-witte kleur, stootvoegloos vermetseld, met lichte maar verdiepte lintvoegen geeft de woning een abstracte maar levendige textuur. De diep terugliggende gedeeltelijk verdekte aluminium kozijnen en de brede zinken muurafdekkers langs de randen van de dakvlakken dragen bij aan de robuustheid van de van de gevels. De zeer verticale raamopeningen ondersteunen de klassieke statuur. 

opdrachtgever:
Particulier
locatie:
Amersfoortsestraat
 
Barneveld
architect: