Energieneutrale woning Amersfoort

Concept

De verdieping is een compact blok dat refereert aan de massa’s van de omliggende woningen. Op de begane grond is het blok uit elkaar gevallen in onderdelen die verspreid staan opgesteld. Hiertussen bevinden zich de binnenruimte en enkele buitenruimten. Het schuine dak, als het ware een uitgesneden stuk landschap, overdekt dit geheel.

Energieconcept

De meeste ramen bevinden zich aan de zuidzijde. Op de verdieping met buitenzonwering en op de begane grond van de hoge zomerzon afgeschermd door het grote dakoverstek. In de bosrijke omgeving is de open kavel aan de oost-, zuid- en westzijde gelukkig omringd door lagere struiken en bomen. Op het zuidgerichte lessenaardak van de verdieping valt dan ook vrijwel onbeperkt zon. Daar zijn de zonnepanelen en de collector gepositioneerd. Een lucht-water warmtepomp voorziet in de overige warmtevraag. Triple glas, een Rc van 6.0 voor de wanden en 7.0 voor het dak, warmteterugwinning op de gebalanceerde ventilatie en zeer nauwkeurige tochtdichting beperken deze warmtevraag zoveel mogelijk.

Ecologie

Vanuit het versterken van de passende flora- en faunarijkdom ter plaatse, wordt het terrein verschraald tot biotoop van droge heide (struikhei, jeneverbes). Door het aanbrengen van een waterdichte onderlaag in een deel van het terrein zal dit deel ven-achtig worden, het biotoop van natte heide (dophei en pijpenstrootje). Het, vanuit het terrein oplopende, groendak zal zoveel mogelijk op gelijke wijze worden beplant. 

Architectuur

Het oplopende groendak is ook in de verdere beleving puur en natuurlijk gehouden. Zowel de staalconstructie als de Douglashouten balklaag blijven in het zicht. Contrasterend daarmee zijn de dichte gebouwdelen, de doosjes, abstract gehouden en wit gestukt. 

opdrachtgever:
De heer Van Dijk
locatie:
Utrechtseweg 296
 
Amersfoort
architect: 
oplevering:
2017