Nieuwe entree met voorplein voor het Centraal Belasting Gebouw

Bij de renovatie van het gebouw is een nieuwe uitnodigende entree aangebouwd. Op het nieuw mee-ontworpen plein verbindt die entree het gebouw met de opgerukte verstedelijkte omgeving.

De pyloon, de tuien, de kolommen en de luifelbalken vormen tezamen het uitwendige skelet van de nieuwe entree. Twee sets van gebogen buizen op het plein begeleiden de voetgangersroute naar de parkeerplaats aan de achterzijde, verbergen de bezoekersfietsenklemmen en verankeren de entree architectonisch aan het plein.

Het 3 meter hoge Cortenstalen hek dat oorspronkelijk op de hoek om de tuin heen stond is een vroeg ontwerp van de beroemde Nederlandse kunstenaar Peter Struycken. Ieder van de vakken van het hek is ingevuld met dezelfde grillige lijn die, door per vak op een andere plek te beginnen, in ieder vak een andere compositie oplevert. In nauw overleg met de kunstenaar is besloten om het hek in twee delen te herplaatsen aan de linker- en rechterzijde van het bestrate entreeplein.

opdrachtgever:
Rijksgebouwendienst
locatie:
Drijbersingel
 
Zwolle
architect: 
 
oplevering:
1996