Acht geschakelde woningen te Zuidbroek

De opgave
Een herontwikkeling midden in de crisis. Stedenbouwkundig was voor de Eikepagelaan in uitbreidingswijk Zuidbroek bepaald zodat, in aansluiting op het daar eerder gerealiseerde project, de woningen op de vrije kavels verderop aan die laan hetzelfde profiel moeten krijgen. Dit betekende dwarskappen met een zeer flauwe dakhelling en met een hoogte van drie lagen met het genoemde flauwe zadeldak. 
De woningen uit het eerdere project, duidelijk uit een andere tijd, hadden notabene per woning een eigen dak, waardoor dit geen twee-onder-een-kapwoningen waren maar echte half vrijstaande woningen.Logischerwijs hield dat in dat ook ons project dezelfde spelregels kreeg opgelegd. Enerzijds prachtige royale woningen met drie volledige verdiepingen anderzijds in die tijd een financiële uitdaging.

Het ontwerp
Om de woningen goed te laten voegen tussen het eerdere project en de vrijstaande particuliere woningen is ervoor gekozen om ook onze woningen ieder een eigen kap te geven hoewel het alle half vrijstaande woningen werden. Bovendien hebben we ervoor gekozen om sommige woningen gelijkwaardig te schakelen tot herkenbare halfvrijstaande woningen bij sommige andere woningen een verspringing toe te passen ter plaatse van de schakeling en voor de naar achteren liggende woningen een afwijkende steenkleur. Hierdoor ontstaat in het straatbeeld al een aansluiting naar de vrijstaande particuliere woningen met hun grotere onderlinge afstanden.
We hebben met behulp van de keuze van expressieve raamopeningen en zeer zorgvuldige detaillering, zonder verdere toeters en bellen, gezorgd voor esthetische en zeer verzorgde woningen. En voor het afmaken van het zeer fraaie en eenduidige, rijzige en royale straatbeeld aan de Eikepagelaan.

opdrachtgever:
Le Clercq planontwikkeling
locatie:
Eikepagelaan
 
Apeldoorn
architect: 
oplevering:
2016